Soms begin je aan iets zonder dat je weet waar het eindigt.

 

Marius, de pannekoekenbakker, wilde een eigen biertje. Zijn oudere broer - nogal creatieve geest - ontwierp het label en verzon de naam: Lammegentje. Brouwerij Vermeersen zag het ook wel zitten en het Lammegentje was geboren.

DUS WAAROM NIET AL ONZE BIERTJES??

4 soorten bier, 4 monumenten op rij met de molen in het midden. Ca. 300 m. zuid-westelijk de locatie van het voormalige klooster Leliendaele en ca. 300 m. noord-oostelijk de voormalige Brouwerij De Witte Gekroonde Leeuw. Op ca. 4 km de Plompe Toren.

Onder de vlag van Westhoek Bieren brengen we middels deze biertjes de lokale geschiedenis  weer een beetje tot leven.

 

Westhoekbieren en Brouwerij Vermeersen  zijn een samenwerking aangegaan in een nieuwe lijn streekbieren. Deze bieren vinden hun oorsprong in drie monumenten die er zijn of waren in Burgh Haamstede. Het Lammegentje pils met als monument Molen de Graanhalm, Lelietje van Dale (tripel en dubbel) met als monument het Dominicanessenklooster Leliendaal, en ten slotte het witbiertje Witte van Aemstie vernoemd na het monument de Brouwerij aan de Weststraat te Haamstede.

De bieren van de westhoekbieren worden gebrouwen in de brouwerij Vermeersen te Hulst.Deze brouwerij uit hulst kent ook al een lange geschiedenis.De brouwerij werd in 1821 opgericht door de individuele brouwers Wauters, Neyt en Fassaert. Midden in het centrum van de mooiste vestingstad van Nederland werd op de gewelven van het recolette klooster een gezamenlijke brouwerij met mouterij gebouwd. In 1908 werd het Java bier geïntroduceerd, een bier van gemengde gisting, dat bekendheid genoot in de wijde omtrek. Toen in deze Nederlandse brouwerij in 1968 als laatste in zijn soort de brouwactiviteiten staakte werden de handelsactiviteiten overgenomen door Paul Vermeersen.

 

Hij kwam uit een familie van graanhandelaren en zijn bedrijf richtte zich sinds 1958 met name op het importeren van Belgische bieren met exclusieve importeurschappen van bijvoorbeeld Ekla, Krüger en Palm. Vanaf 1989 werd er op de Statie in Hulst, in een voormalige graanopslag, opnieuw een brouwerij gebouwd. Het Zeeuwsche Witte, tarwe bier verwierf al snel een grote bekendheid in de provincie Zeeland. Middels brouwopdrachten en advieswerk stond de brouwerij aan de wieg van ontwikkeling van diverse nieuwe, veelal toonaangevende, craft brouwerijen die samen op dit moment de toon zetten in de Nederlandse bierwereld. De huidige brouwer is John Vermeersen.