Lelietje van Dalen

LELIETJE VAN DALE DUBBEL

Het Lelietje van Dale  Dubbel is een donker bier van 6,5%.We kennen dit bier ook wel als een abdijbiertje of een kloosterbiertje. Dit biertje met wat meer kracht wordt gemaakt met oa  kandijsuiker en vloeibare caramel. Saaz en Brewers Gold hop geven het Lelietje van Dale de typische  bitterheid.Lelietje van Dale  hoort uit het daarbij horende  kelkglas op kamertemperatuur (van ‘t schap) te worden gedronken.  

 

 

LELIETJE VAN DALE TRIPEL

 

Dit bier is een licht goud gekleurd, hoge gistingsbier met een alcohol gehalte van 8 procent. Het bier kent haar oorsprong in het Recolette klooster dat zich vroeger aan het water van de Vestdijkstraat te Hulst bevond. Later is op deze plaats de eerste vestiging van Bierbrouwerij de Halve Maan gebouwd. Het bier kenmerkt zich door de combinatie van een volle kruidige smaak met een afdronk die een licht plakkende bitterheid prijs geeft. Ook dit biertje wordt gedronken uit de bijpassende kelk, liefst iets kouder dan kamertemperatuur geserveerd.

GESCHIEDENIS

 

Van klooster tot voetbalkantine

Waar het sportveld en clubhuis van sv de Westhoek is, lag ooit het begijnhof Leliendale dat al in 1271 vernoemd wordt in het testament van Aleid van Holland. Dus voor die tijd moet er al sprake zijn van een kloosterDe rentmeesterrekening Beoosten Schelde over het jaar1318 spreekt over de duinstreek Liellekijnsdal. In de akte (1459) van 'tAlgemeen Kapittel Nijmegen maakt melding van 't Klooster onzer Zusteren van Leliendaele ( info aan toevoegen)

Na de stormvloed van 5 november 1530 kwamen de 7 inspecteurs, te paard, van Zierikzee naar de Westhoek om de schade op te nemen. Het bewaarde verslag meldt het volgende:

"Toen het avent begost te worden,soe zijn wij van Westenschouwn wederomgereden noortweerts up langs de duynen tot in een juffrouwe cloesterken, genoempt Leliendaele liggende tussen Burght en Haemstede, in welc cloesterken wij dieen nacht zijn gebleven."

 

Dit gebeurde wel vaker. Van augustus 1563 - februari 1564 hadden ze een groep gevluchte Engelse Zusters te gast, blijkens de verantwoording van 42 koppel Schouwse duinkonijnen a 20 cent, die de dames blijkbaar genuttigd haddenDe beeldenstorm van1566 betekende het einde van het klooster, dat gedeeltelijk werd vernield door de Geuzen. De zusters namen hun toevlucht naar het klooster in Zierikzee. De resterende bezittingen - het klooster had in  Zonnemaire zelfs 5 gemeten ( 2 Ha. ) land - toegewezen aan het klooster te Zierikzee. Wel met de voorwaarde  om de laatste 3 Burghse zusters levenslang te onderhouden.

Een schilderij van Pieter Coecke van Aelst (1502-1555) verborgen onder een kloostertafel overleefde de onlusten. Dit schilderij, wordt na een weg langs diverse eigenaren/erfgenamen bij veiling in Middelburg in 1990 gekocht door een museum in België. De grond om het klooster wordt nog een aantal jaren verpacht, tot Lieven Lenaerts Maertse in 1580 afkomend bouwmateriaal van de kloosterkerk te koop aanbiedt. 300 jaar klooster in Burgh komt hiermee aan z'n einde.

Lang bleef de locatie van het klooster, als een verhoging in het weiland, zichtbaar. Het was de toenmalige eigenaar, Joost van de Vate, die bij egalisatie van het terrein, op de fundamenten en gewelven van het klooster stootte. De herverkaveling na de ramp van 1953 betekende het einde van het oorspronkelijke perceel.