Geschiedenis Molen de Graanhalm
Koren- en Houtzaagmolen de Graanhalm, beter bekend als de Pannekoekenmolen vanwege het pannenkoekenhuis naast de molen, is al jaren de producent van het volkorenmeel voor de pannekoeken.De molen anno 1847 is altijd in bedrijf geweest met uitsluitend de wind als energie bron.
Vroeger maalde de molen veevoer voor de boeren in de omtrek en voorzag de lokale bakkers van meel. De maalstenen vermalen nu uitsluitend Zeeuwse Vlegel tarwe voor het pannekoekenhuis en kleinverbruik in de winkel. De Zeeuwse Vlegel – milieu vriendelijk geteeld- die verbouwd wordt in de regio (Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland) wordt gereinigd in zakken aangeleverd.
De tarwe wordt eerst geplet tussen twee ijzeren rollen. En daarna gemalen met de molenstenen door molenaar Piet Jan Landegent. Eindprodukt: Zeeuwse Tarwe volkoren meel! Uitermate geschikt voor volkoren pannenkoeken, koekjes maar ook volkorenbrood.
De molen - voorzien van Ten Have kleppen, een wiekverbetering systeem anno 1900 om het rendement van de molen te verbeteren, draait bijna dagelijks. Beneden in de molen staat een raamzaag waarmee bomen tot planken gezaagd kunnen worden.(natuurlijk ook op wind)
Toekomst plannen:
Verbouw in eigen beheer van Zeeuwse Witte tarwe, een oud tarwe ras -1800- dat weer een nieuwe kans krijgt. Medio Oktober ploegen en zaaien om begin Augustus 2017 te oogsten. Dit alles met paardentractie oftewel met Zeeuwse trekpaarden. Erg duurzaam en vooral erg leuk. Verder zijn er plannen om zelf stroom te gaan draaien. Door nieuwe technieken is dit tegenwoordig ook mogelijk met een traditionele windmolen. Met deze plannen willen we onze voetstap op de aarde nog verder verkleinen.
Duurzaamheid begint bij jezelf.