KUNST KALENDER 2020

 

PERIODE 2 : ZATERDAG 9 MEI TOT EN MET VRIJDAG 19 JUNI.

 

PERIODE 3: ZATERDAG 20 JUNI TOT EN MET VRIJDAG 31 JULI.

Wieteke Hendrikx  - “Kleurrijk Zeeland”

Wieteke Hendrikx (1978) woont en werkt sinds 2002 in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg.
In 2000 studeerde zij af aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, in de richting Schilderen en Grafiek.

Sindsdien heeft zij in verschillende stijlen geschilderd, alsook ruimtelijk werk gemaakt (mozaïekbeelden) en haar kunstwerken op verschillende plekken geëxposeerd. 

Na een schilderstop van 3 jaar begon zij omstreeks  2017 stadstaferelen van Middelburg te schilderen. Inmiddels is zij erg op dreef in deze nieuwe, speelse en kleurrijke stijl en heeft zij ook andere Zeeuwse plekjes geschilderd.  Niet enkel  de stad, maar ook natuur. 

Iedere eerste zondag van de maand kunt u haar atelier bezoeken, tijdens de Kunst- en Cultuurroute van Middelburg. Naast vrij werk, maakt zij ook werk in opdracht.

 

www.middelburgschilderkunst.nl

 

PERIODE 4: ZATERDAG 1 AUGUSTUS TOT EN MET VRIJDAG 18 SEPTEMBER

APPIE BONIS - MICROFOTOGRAFIE

Appie Bonis was onderwijsassistent biologie op het Cambreurcollege in Dongen. Toen hij daar 45 jaar geleden voor het eerst na zijn schooltijd weer door een microscoop keek, was hij direct in de ban van de vormenrijkdom die hij zag. In het bijzonder de fijne skeletjes van de diatomeeën inspireren zijn fantasie en doen hem denken aan beelden, sieraden of organische vormen. “Het is verbazingwekkend hoeveel fijne structuren, ornamentatie en patronen je op een algje van rond 30 μm ziet,” legt hij uit opgetogen uit. De preparaten leent hij bij een handvol diatomeeënexperts met wie hij al jarenlang contact onderhoudt.
In zijn atelier in Dongen werkt hij met een Leica Orthoplan en bovenop een Nikon D500 spiegel- reflexcamera met 24.000.000 pixels. Zo’n resolutie is dan ook nodig om de door Appie zó be- wonderde diatomeeënskeletjes te fotograferen. Door de mooiste exemplaren in het computerpro- gramma “Photoshop” verder te bewerken, hun een extra kleurtje te geven, ze te verdubbelen en nieuw te componeren, creëert hij uiteindelijk sierlijke kunstwerken.
Appie’s presentatie van de diatomeeën brengt op een speelse manier de skeletjes tot nieuw leven. Soms abstract in geometrische vormen gearrangeerd, soms in groepen die toch aan de natuurlijke leefomgeving van diatomeeën herinneren.
De kunst van Appie is niet onopgemerkt gebleven. In de loop van de jaren heeft zijn werk deel uitgemaakt van verschillende tentoonstellingen. Belangstelling kwam uit uiteenlopende richtin- gen, van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer tot gerenommeerde meubelhuizen en andere be- drijven. In 2008 en 2009 is Appie voor de Nikon Small World Award genomineerd, een zeer prestigieuze prijs die jaarlijks in New York wordt uitgereikt.

 

Meer weten over deze unieke kunstwerken? Neem dan contact op met Appie Bonis appiebonis@gmail.com.

Werkzaam als freelance fotograaf sinds 2006

PERIODE 5: ZATERDAG 19 SEPTEMBER TOT EN MET ZONDAG 1/8 NOVEMBER.

Mirande Phernambucq

 

“Fotograferen is spelen met licht”

Door te spelen met licht en schaduw correspondeer ik met de aarde die onder mij voorbij zoeft. Ik zie een gezicht ontstaan of een hart. Ook het spel van kleuren is een feest op zich. Vliegend boven Nederland is overal water. Daar niet kijk! En dan toch, als ik inzoom een greppeltje door een boer gegraven.

Tijdens deze expositie krijgt u een niet alledaagse indruk van het landschap. In foto’s van de aarde vanuit de lucht gezien ontdekken we dezelfde vormen en patronen als die in ons lichaam aanwezig zijn en overal te zien zijn, kijk maar eens goed naar jouw pannenkoek!

Met examenwerk won ik de Professionele fotografieprijs in 1988. Werkend als vaste fotograaf bij de gemeente Amsterdam pakte ik in 1997 de luchtfotografie op. Vanaf 2001 ben ik zelfstandig fotograaf en in 2005 was ik de enige Nederlandse luchtfotograaf in het luchtfoto-agentschap van de bekende Yann Arthus Bertrand.

Mirande Phernambucq

 

www.phernambucq.com