Blonde Aemer is een blond biertje van 7 procent alcohol. Het biertje is een echt klassiek blond biertje met een gistrijk bouquet . Er zit een mooie lichte toets van Citra en Mosaic hop in. De eerste keer dat dit bier gebrouwen werd was op dinsdag 26 Januari 2021.
Blonde Aemer de laatste aanwinst!
En toen was er Corona. In de winter van 2020-2021 stond de wereld wederom een beetje stil. Het Covid-19 virus was aan een starre opmars bezig. Nederland was wederom in een lockdown beland. Maar we hadden eigenlijk nog zoveel leuke plannen. Een van die plannen was toch nog zelf een nieuw biertje gaan brouwen. De andere biertjes van Westhoekbieren worden al een aantal jaar vakkundig gebrouwen door onze biermaster John Vermeersen, maar een keertje zelf een recept bedenken en brouwen was toch ook wel aantrekkelijk. Gezien de situatie met de lockdown deed de mogelijkheid zich voor om “een halve ketel” te brouwen. Na de nodige telefoontjes heen en weer tussen John en Marius was de datum er : 19 januari gingen we brouwen. Helaas was die week de Mosaic hop nog niet binnen. De afspraak werd verplaatst naar Dinsdag 26 Januari.
Een mooie dag bleek het te worden waarin we samen met het team van Vermeersen en het team van de Pannekoekenmolen ons eigen nieuwe biertje hebben gebrouwen. Zelfs tijdens het brouwproces is er een nog een kleine wijziging aangebracht. Het beoogde alcohol percentage was 5,0 %. Echter na ampel beraad is besloten dit toch te brengen naar 6,0%.
Blonde Aemer de geschiedenis.
Zoals alle biertjes van de Westhoekbieren een geschiedenis en lokale aard hebben is dit biertje met een kwinkslag vernoemd naar de Amer.Op de plaats van het huidige Westenschouwen werd rond 1300 een haven aangelegd die aansloot op de kreek de Amer. Meer landinwaarts ontwikkelde zich een nederzetting. In de vijftiende eeuw bereikte dit Westenschouwen dankzij de haringvisserij en overzeese handel zijn grootste bloei. In de zestiende eeuw verzandde de haven en ging het eens zo bloeiende dorp ten onder. Het vers dat nu in de Plompe Toren van het voormalige Koudekerke klinkt, herinnert daaraan. ‘Westenschouwen, Westenschouwen, ’t zal u rouwen’ is een verwijzing naar de zeemeerminnen sage over de ondergang van deze handelsplaats.
De blonde is een kleine kwinkslag naar de sage over de zeemeermin.Volgens de sage waren de vissers van Westenschouwen rijk en hoogmoedig. Op een dag vangen ze een zeemeermin in hun netten. Ze smeekt om vrijgelaten te worden, omdat ze op het land niet kan leven. Maar de vissers voeren het ‘zeewyf’ aan wal, terwijl haar echtgenoot hen achterna zwemt. Al op de kade sterft de meermin. De weduwnaar werpt een handvol zand en wier in de haven en spreekt het bekende rijmpje:
Schouwen, Schouwen,
‘t sal je rouwen
dat je genomen eit m’n vrouwe!
‘t Rieke Schouwen zal vergaen,
alleen de toren zal bluven staen!
En inderdaad: de haven verzandt en de rijke vissers moeten als bedelaars over het eiland zwerven. Maar in werkelijkheid blijft ook de toren van Westenschouwen niet staan. Deze werd immers in 1845/1846 gesloopt. Nu woont de zeemeermin volgens de volksverbeelding in de Plompe Toren van het verdronken Koudekerke.