MAKIMOMA            Cidre du Moulin     

 

 

Brouwen brouwen en nog maar een keer gaan brouwen. Het blijft ons trekken in de Pannekoekenmolen om nieuwe dingen te bedenken en uit te voeren. Vele jaren horen wij verhalen over pannenkoeken met cider, een Franse traditie in Normandie en Bretagne. Qua bieren waren we een aardig eindje “rond”. Dus waarom niet, we gaan gewoon cider brouwen. Maar wel op onze eigen manier: appelsap van onze appelman Martin uit Vrouwenpolder, gember voor een beetje “bite” en gebrouwen in Zeeland. In Groede welteverstaan bij de mensen van Dutch Bargain. 

Met ons eigen team zijn we de appelsap gaan storten, en naar de brouwerij gebracht De volgende dag met zijn allen gebrouwen. Afgevuld in ons eigen blikje. We hebben bewust voor blik gekozen omdat dit perfect de frisheid waarborgt.

 

In Frankrijk drinkt men de cider niet in glas maar traditioneel in een boleés. Een boleés is een aardewerk kommetje zonder oor. Uiteraard houden we tradities in leven en dus hebben we in Normandie prachtige boleés met de hand laten maken. Klein beetje ijs erin nog wat verse gember erin en genieten maar.

MAKIMOMA, wie is dat dan weer.

 

Zoals al onze biertjes heeft hij een link met het verleden van onze regio. Is MAKIMOMA nu een boef of een nette heer??  In ieder geval is het een verwijzing naar de Witte van Haemstede, oftewel een bastaardzoon van graaf Floris V van Holland. Hij werd een bekende figuur als de redder van het graafschap Holland toen hij in 1304 in de nabijheid van Haarlem een Vlaams leger zou hebben verslagen. De laatste jaren zijn er echter grote twijfels ontstaan of deze zogenaamde Slag bij Manpad wel heeft plaatsgevonden.

 

Floris V (ook wel de Witte van Haemstede genoemd)werd ca. 1281 geboren als bastaardzoon van Floris V bij Anna van Heusden. Het kerkelijk recht bepaalde dat buitenechtelijke kinderen niet konden worden erkend. Witte groeide op als de Witte van Heusden. Maar toen zijn vader in 1296 werd vermoord, kreeg hij van zijn halfbroer Jan I, die Floris V als graaf van Holland was opgevolgd, de heerlijkheid Haamstede in leen. Vanaf die tijd werd hij de Witte van Haemstede genoemd. Sommige bronnen noemen hem ook wel Witte van Holland, maar die benaming was niet correct. Haamstede ligt op het eiland Schouwen-Duiveland in het vroegere graafschap Zeeland. In 1299 nam hij deel aan het beleg van Dordrecht, waarbij hij het kasteel van Putten bezette. Hij overleed in 1321.

Tot zover de “nette kant”. In een toneelstuk van Joost van den Vondel speelt hij echter een andere rol. In het toneelstuk “Gijsbrecht van Aemstel” dat werd opgevoerd ter gelegenheid van de opening van de eerste stenen Amsterdamse schouwburg, komt onze MAKIMOMA in het vijfde bedrijf wat minder leuk uit de verf.

Gijsbrecht vertelt Badeloch dat de strijd om het stadhuis verloren is. Een bode meldt dat ook het Clarissenklooster gevallen is; de Witte van Haemstede vermoordde alle nonnen en bisschop Gozewijn. De burgers vluchten naar het slot van de Van Aemstels. De bode spoort Gijsbrecht aan een tegenaanval te doen en daarna de brug af te breken. Men draagt de zwaargewonde Arend, Gijsbrechts broer, binnen. Hij sterft even later. Trompetgeschal kondigt de komst aan van de Heer van Vooren. Hij eist de overgave. Gijsbrecht weigert en probeert Badeloch ertoe te bewegen met de kinderen per boot te vluchten. Badeloch wil niet: ze wil liever sterven dan haar echtgenoot achterlaten. Nadat Gijsbrecht woedend dreigt naar buiten te gaan, is zij bereid zich in te schepen. De engel Rafaël verschijnt en vertelt uit naam van God dat allen moeten vluchten: 'Verlaet uw wettigh erf, en quel u nergens in". Gijsbrecht moet in Pruisen een Nieuw Holland stichten. Amsterdam is verloren gegaan. 'Nu' (in de vroege 14e eeuw) is het zinloos om te blijven vechten; over 300 jaar (ten tijde van de eerste voorstellingen) zal de stad uit haar as zijn herrezen.