Het Lammegentje is als eerste ontstaan in de Pannekoekenmolen waar het in mei 2014 geserveerd werd. Daarna ontstond het idee om met een volledige bierlijn te beginnen wat heeft geresulteerd in westhoekbieren.nl. Het Lammegentje is een ode aan Molen de Graanhalm met een kwinkslag naar de eigenaren van de Molen: de familie Landegent.
Lammegentje is een blond bier van brouwerij Vermeersen Het bier is gebrouwen uit het Zeeuwse gerst.Het bier heeft de verfrissende bitterheid zoals gangbaar bij heldere ondergistende types. Lammegentje premium kent een dorstlessende hoppigheid. Het bier heeft 5% alcohol.
Lammegentje is het biertje van de molen.
Molen De Graanhalm anno 1847 is een stelling molen, geschilderd in de kleuren van het oude Zeeuwse molenaarsgeslacht. De romp wordt jaarlijks witgekalkt, een Zeeuws gebruik om de muren goed droog te houden. De molen maalt van Zeeuwse Vlegel tarwe - milieu vriendelijk geteeld op o.a. ons eiland - al het meel voor de pannekoeken
De molen is voorzien van 2 wieksystemen : oud-Hollands met zeilen en Ten Have met houten kleppen die kunnen scharnieren en zo automatisch de draaisnelheid regelen. Een systeem ontwikkeld in de (19) twintigerjaren om concurrentie te bieden aan toen opkomende niet duurzame energie bronnen.
Verder drijft de molen een houtzagerij aan, het draaimolentje buiten en de diverse modellen in het Pannekoekenhuis.
MAAR TERUG NAAR HET LAMMEGENTJE
Wat tarwe is voor pannekoeken is gerst voor bier. Vooral zomergerst ( zomergerst /tarwe wordt gezaaid in het voorjaar, terwijl de winterrassen in het najaar gezaaid worden. Hogere opbrengst en bij een nat najaar heeft de boer nog een 2e kans in het voorjaar.)
Echter zomergerst heeft meer zetmeel, belangrijk voor het gistproces. Door de (brouwgerst) nat te maken gaat het kiemen, daardoor wordt het zetmeel omgezet in suikers, die gaan gisten om zo de alcohol te vormen in het bier.
Op Schouwen Duiveland werd altijd veel brouwgerst geteeld. Maar mindere opbrengsten, lagere prijzen, terwijl de tarwe opbrengsten in sommige jaren boven de 12.000 kg per Ha. steeg.
In de jaren (19)60-70 verlaadde Marius z'n opa, graanhandelaar te Burghsluis, bijna wekelijks een scheepje (100 ton) brouwgerst. De gerst die in opslag bij de Gebr. Landegent werd gedroogd tot 15 % vocht. Vervolgens goed gereinigd en gezeefd waarbij de grovere korrels naar de brouwerij gingen en de fijnere naar de maalderij voor veevoer.
Per vrachtwagen naar de haven van Burghsluis, waar de controleur van de ontvanger een doorsnee monster nam van de gehele partij.
Door van dit monster 100 korrels gerst in een jampot met water en.... te doen wist men na 2 dagen al of er voldoende kiemkracht in de lading zat. Of te wel brouwgerst en geen voergerst(= lagere prijs)