Witte Van Aemstie

 

de Witte van Aemstie is een typisch tarwe bier. Dit eiwitrijke graan geeft het bier een volle en romige smaak  . Het kruidige karakter wordt gevormd door toevoeging van curacao en koriander. Het bier beleeft een hergisting op fles waardoor het een erg fijne schuimstruktuur kent. Zoals alle bieren van de brouwerij Vermeersen is het een bier van hoge gisting. Het bier is het eerste bier dat gebrouwen werd op de nieuwe locatie aan de Absdaalseweg. Het recept werd geschreven door Prof. F. Delvaux en verder gevormd door de brouwmeesters G. de Smedt, Chr. Wisse en J. Vermeersen.

DE GESCHIEDENIS

(Over de geschiedenis van de Brouwerij aan de Weststraat zijn verschillende opvattingen over. Wij hebben in samenwerking met de huidige bewoners en boeken over Haamstede een overzicht proberen te maken over de brouwerij)

In oude stukken van eind 16 de eeuw valt er te lezen dat er zich  in Haamstede op dat moment twee brouwerijen bevonden. Een in de Noordstraat en een aan de Weststraat. In deze tijd en de eeuwen die volgen was het bier niet het bier wat we nu kennen. Bier werd er gedronken aangezien het water in die tijd niet veilig was. Het bier had een bovengisting en een laag alcohol percentage. In 1636 word de Brouwerij aan de Weststraat gekocht door de heer Willem Padt. Er wordt voor het eerst echt over een brouwerij gesproken rond 1684. Er gaan vermoedens dat rond 1654 een Cornelis Bolle ook  Een brouwer was. 

 

BROUWERIJ BOLLE

Op oude notariële aktes valt te lezen dat in 1705 de Brouwerij en gevolge wordt gekocht door Cornelis Tonis Bolle van Adolf Padt voor 1100 VLS. Teruggaand in de geschiedenis is het waarschijnlijk dat dit de gouden of zilveren Carolus was. In deze tijd woonde de familie Bolle voor de Brouwerij. Later is dit de Olte Cop gaan heten. Er waren in die tijd twee soorten vergunningen voor bierbrouwers. Een leverde rechtstreeks aan klanten, de tweede soort verkochten het aan leveranciers. Er is niet bekend welke vergunning de Brouwerij had. De familie Bolle was een boerenfamilie die zoals meeste brouwers zelf hun gerst verbouwde, en waarschijnlijk zelf vermouten. (gerst laten weken) De resten van een moutkuip liggen er nog.

 

In 1758 word de brouwerij die op naam staat van Crina Bolle verhuurd aan Cornelis Bolle. Op deze overdracht akte wordt er voor het eerst gesproken over Brouwerij de Witte Leeuw met ketels, de kuipen, vaatwerk bier, hop gerst en mout. In 1805 is de brouwerij in de handen van Quirina Bolle. Er wordt in deze papieren gesproken over de “Witte Gekroonde Leeuw. De brouwerij bestond uit 2 ketels. Ketel 1 had een inhoud van 131 ankers later omgezet in 59 vaten. Ketel 2 was 69 ankers wat later omgezet werd in 21 vaten. De exacte hoeveelheid in Liters blijft een beetje gissen. Een anker in Zierikzee was anders dan een anker in Haamstede. We gaan er ongeveer vanuit dat het rond de 9500 liter bij elkaar was. 

 

Het laatste wat er nog bekend is qua bier brouwen is dat er in 1824 nog bier gebrouwen werd door Leendert en Job Bolle. De exacte eind datum is niet echt bekend. Wel valt er in officiële aktes te lezen dat er in 1836 gesproken wordt over de voormalige brouwerij aan de Westraat. Aangenomen wordt dat Leendert Bolle de laatste brouwer is geweest van de Gekroonde Witte Leeuw.

De reden van stoppen is ook niet officieel bekend,  wel zijn er veel brouwerijen gestopt in die tijd omdat er minder bier gedronken werd. Bier was in die tijd geen genotsmiddel en men stapte over op koffie en thee.

 

De brouwerij inclusief woonhuis is tegenwoordig nog steeds in handen van nazaten van de familie Bolle. Een grote restauratie is er gaande om het vroegere woonhuis weer in originele staat terug te brengen. Een balk in de brouwerij met de inhouden van ketels doet nog herinneren aan de Gekroonde Witte Leeuw. De ketels zijn er helaas niet meer. Wel is er nog een deel van de moutkuip te vinden.

westhoekbieren logo